.

.

,

,

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.































3 Mart 2009 Salı

HAMİDO


Hamit Fendoğlu, Malatya merkezine bağlı Burgurlu Köyü’nde dünyaya gelir. Küçük yaşta ailesiyle birlikte Malatya’ya taşınırlar, ama köyü ve mensup olduğu İzollu Aşiretiyle ilişkilerini ve bağını koparmadan sürdürür. Genç yaşta politikayla ilgilenmeye başlar. 1946’da DP’nin gençlik kollarıyla ilişkisi gelişir, partiye üye olur. Lise öğreniminden sonra çiftçilikle uğraşan Hamit Fendoğlu, renkli, hareketli kişiliğiyle Malatya’da isim yapar; etkin kişiler arasında yerini alır. 27 Mayıs 1960 darbesiyle DP kapatılır. DP’nin milletvekilleri, bakanları ve yöneticilerinin çoğunluğu gözaltına alınır. Hamit Fendoğlu da gözaltına alınarak Yassıada’ya gönderilir. Orada DP’nin üst yöneticileriyle birlikte yargılanır. 1965 Milletvekili Genel Seçimlerinde DP’nin devamı olan AP’nin listesinde Malatya Milletvekili seçilen Fendoğlu, 1969’a kadar Milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı. TBMM’de Tabii Senatör Sıtkı Ulay’a, TİP Milletvekili Çetin Altan’a, İrfan Solmazer ile çok sert tartışmaları olur. Bu nedenle adı kavgacı olarak yayılır. Malatya Belediye Başkanı olduğu dönemde bombalı suikast sonucu, gelini ve 2 torunuyla birlikte ŞEHİT EDİLEN “Hamido” Malatya’da 17 Nisan 1978 tarihinde meydana gelen olayda, eski milletvekili ve dönemin bağımsız belediye başkanı Hamit Fendoğlu, kendi adına gönderilen paketi evinde açarken bombanın patlaması üzerine; gelini ve 2 torunu ile birlikte hayatını kaybetmişti. Bir dönem de Malatya Milletvekili olarak TBMM’de Malatya’yı temsil eden Merhum Hamid Fendoğlu, Malatya’nın yetiştirdiği önemli bir siyasi şahsiyet ve hizmet adamı olarak hafızalarda yer etmiştir. Görev yaptığı dönemde Malatya halkına hizmeti dert edinen eski belediye başkanımız Hamid Fendoğlu’nu ve olayda hayatını kaybeden yakınlarını rahmetle anıyoruz.” 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra DP yöneticileri ile birlikte Yassıada’da idamla yargılanan Hamid Fendoğlu, 1965 milletvekili genel seçimlerinde AP’nin listesinden Malatya Milletvekili seçilerek, 1969′a kadar milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı. Fendoğlu, 11 Aralık 1977′de yapılan belediye başkanlığı seçimlerini bağımsız aday ( MHP lilerin desdekledikleri aday ) olarak Malatya Belediye Başkanı seçildi. Fendoğlu, 17 Nisan 1978 tarihinde bombalı suikast sonucunda gelini ve 2 torunu ile birlikte hayatını kaybetti.

Fendoğlu AilesiHAMİT FENDOĞDU, HANİFE FENDOĞDU, MEHMET KÜRŞAD FENDOĞDU, SELİM BOZKURT FENDOĞDU17 Nisan 1978Malatya'nın Bulgurlu köyündendi. 11 Aralık 1977 tarihinde yapılan mahalli seçimlerde, aday olduğu Malatya Belediye Başkanlığı'nı, bütün sağ partilerin desteğini alarak kazanmış ve 54 yıldır süren CHP'den Belediye Başkanı seçilme geleneği sona erdirmişti. Olay günü, evinde, postayla adına gönderilmiş bir paketi açtığında, içerisine yerleştirilmiş bombanın patlaması neticesi, yanında bulunan gelini ve iki torunu ile birlikte parçalanarak şehit oldu...HANİFE FENDOĞLU17 Nisan 1978Malatya Belediye başkanı Hamit Fendoğlu'nun geliniydi. 22 yaşında olup iki çocuk annesiydi. Olay günü, kayınbabasına gelen bir paketin patlaması neticesi, kayınbabası ve iki çocuğu ile birlikte parçalanarak şehit oldu. Şehadeti sırasında, sekiz aylık hamileydi ve kocası da Gaziantep'te vatani görevini yapmaktaydı. Cenazesi, Malatya'nın Bulgurlu köyünde toprağa verildi...
SELİM BOZKURT FENDOĞLU17 Nisan 1978Malatya Belediye başkanı Hamit Fendoğlu'nun torunu olup 2,5 yaşındaydı. Şehadeti sırasında babası asker­deydi. Olay günü, dedesine Ankara'dan gönderilen, içine bomba yerleştirilmiş bir posta paketinin patlaması neticesi, dedesi, annesi ve küçük kardeşi ile birlikte parçalanarak şehit oldu. Cenazesi, Malatya'nın Bulgurlu köyünde toprağa verildi.
MEHMET KÜRŞAD FENDOĞLU17 Nisan 1978Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu'nun torunuydu. Henüz 1 yaşındaydı. Şehadeti sırasında babası askerliğini yapıyordu. Dedesine gönderilen bombalı paketin patlaması neticesi, dedesi, annesi ve kardeşi ile birlikte parçalanarak şehit oldu. Cenazesi, Malatya'nın Bulgurlu köyünde toprağa verildiRuhları şad olsun..
Yakın arkadaşı olan gazeteci Abdullah Uraz, gazetedeki köşesinde Hamit Fendoğlu hakkında şunları yazar: “... Sık sık çıkan kavgalarda buna dayanamayan Hamido, ön safta bu kavgalara karşın kendisini tutamazdı. Hakkında yayınlar başlar. O, bunlardan üzülür şöyle derdi: ‘Yahu bu işi anlamıyorum. Beni hadise makinesi gibi gösteriyorlar. Yahu siz ne biçim gazetecisiniz... Sizde Allah korkusu yok mu? Görmediniz mi? Ben mi olay çıkardım? Ben mi bir kimseye hakaret ettim? Tahrik ettim? Onlar tahrik edecek, küfür edecek, benim liderime, hatibime bunları yapacak, üstlerine yürüyecek... Sonra... Sonra ben de duracağım. Olur mu öyle şey? Bu Hamido’ya yakışır mı? Sonra da beni suçlu gösteriyorlar’...”
Cumhuriyetin ilânından 1980’e kadar Malatya’da CHP ağırlıklıydı. 1946’dan 1960’a kadar Malatya’nın milletvekillerinin tümünü CHP kazanıyordu. 1961’den 1980’e kadar yapılan milletvekili seçimlerinde Malatya’nın 6 milletvekilinin 4’ünü CHP, geri kalan ikisini de sağ partiler alıyordu. (1965 seçimlerinde 1 milletvekilini TİP almıştı.) Malatya’nın iki senatörünü de CHP alıyordu. Malatya Belediye Başkanlığını, 1920’den 1977’ye kadar CHP adayları kazanıyordu. 11 Aralık 1977’de yapılan Belediye Başkanlığı seçimlerini bağımsız aday Hamit Fendoğlu kazandı. Fendoğlu sağ görüşlüydü. seçimi bağımsız kazanmasının önemli faktörlerinden birisi, Fırat Nehri üzerinde Keban ve Karakaya Barajlarının yapılmasından sonra, baraj suyunun altında kalan yüzlerce köyün halkının Malatya’ya göç etmeleriydi.
fakat,
1977
yılında yapılan
belediye başkanlığı seçiminde,
bağımsız aday olarak,
Malatya Belediye Başkanlığı
ilk kez
CHP adayları dışında birinin
HAMİT FENDOĞLU
nun
HAMİDO
nun
kazanmasındaki
en önemli faktör
ülkücülerin
çalışması ve desteğiydi.
ALLAH RAHMET EYLESİN.
MEKANI CENNET OLSUN.

YAŞASIN ÜLKÜCÜ HAREKET